In Alleanza

Il blog del Centro Internazionale di Spiritualità

„Svjetlo istinito koje rasvjetljuje svakog čovjeka dođe na ovaj svijet.“ (Iv 1, 9)

Lascia un commento

Immagine

 

U božićnom vremenu liturgija nam donosi slike svjetla i tame koje nam pokazuju na novost koja se dogodila: „Dok je mirna tišina svime vladala i noć brzim tijekom stigla do sredine puta svog, sišla je tvoja svemoguća Riječ s nebesa, s kraljevskih prijestolja.“ (Mudr 18, 14-15).  I evo nas u Betlehemu gdje je Novorođeni kralj izabrao skromne jaslice i tamnu Betlehemsku noć za svoj dolazak među ljude kako bi „narod što je boravio u tmini vidio svjetlost veliku“ (usp. Mt 4, 16). Tama koja obavija svijet i Bog koji donosi svjetlost u naš svijet: „Svjetlo istinito koje rasvjetljuje svakog čovjeka dođe na ovaj svijet.“ (Iv 1, 9).

I pitam se nisu li sve ove umjetne lampice i svjetla koja tako rado palimo za Božić diljem svijeta samo izraz duboke čežnje svakog čovjeka da bude prosvijetljen „Svjetlom istinskim“? Nije li u svima nama – čovjeku današnjice – žeđ za Svjetlom i Životom još jača dok nas sve više obasjavaju lažnim i kratkoročnim svjetlima? Nije li u nama žeđ za Svjetlom koje će obasjavati svaku tamu, voditi i davati smisao cijelom našem životu i svakoj situaciji? „Svjetlo istinito dođe na ovaj svijet“ (Iv 1, 9) da ljudi u njemu imaju Život i smisao života. Biti prožet Svjetlom i održavati to Svjetlo među ljudima poziv je svakog kršćanina kako bi tama ovog svijeta bila manja, kako bi pokazivali put do „Svjetla istinskog“.

Tri mudraca krenuše za sjajnom zvijezdom u pustolovinu svog života. Jedini vođa im je zvijezda koja svjetli na njihovom putu i vodi ih u nepoznato. Iznad svih očekivanja u skromnoj štalici pokraj Betlehema nailaze na malo novorođeno dijete u kojem prepoznaše Novorođenog Kralja te mu se pokloniše: „I gle! Zvijeza koju vidješe na njezinu izlasku išla je pred njima dok se ne zaustavi nad mjestom gdje bijaše dijete“ (Mt 2, 9). Nije li veličina vjernika upravo u tome da u malim, naizgled čudnim događajima i prilikama života prepozna Njegovu nazočnost?

Dozvoliti da Bog uniđe u naš život i zahvati ga u cijelosti znači dozvoliti mu da polako oslobađa naše srce i razum od svih naših očekivanja, želja, planova, vizija i na kraju od nas samih kako bi mogli biti rasvijetljeni i prožeti njegovim Svjetlom. Tek tada bit ćemo sposobni prepoznati njegovu zvijezdu, prepustiti se voditi na putu i prepoznati ga u svim situacijama našeg života. Krenimo i mi u pustolovinu našeg života i dozvolimo da nas Bog oslobodi i isprazni od nas samih, ispuni svaki komadić tame našeg srca i ispuni ga svojim Svjetlom.

 

Sr. Viktoria Košak, asc

 

 

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...