In Alleanza

Il blog del Centro Internazionale di Spiritualità

GOSPODIN DOLAZI, PRIPRAVITE MU PUT!

Lascia un commento

 

(Lk 3,3-14; Iz 40, 1-5)

Bog uvijek dolazi: u svakom trenutku, u svakom raspoloženju, u svakom susretu, u svakom poslu, u svakom događaju… Vrijeme Došašća je vrijeme našeg intenzivnog razmišljanja o toj činjenici i našeg intenzivnijeg nastojanja da mu pripravimo dolazak.

Lukin i Izaijin tekst neposredno govore o tome kakav treba biti naš stav prema Riječi, da bi ona bila u nama djelotvorna i da bismo mi bili po njoj djelotvorni.

Glas naše savjesti – dok smo u pustinji, u tišini, u miru, dok razmišljamo i u molitvi razgovaramo s Bogom – govori nam, viče nam: “Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze…” Bog uvijekdolazi…

Svaka dolina neka se ispuni!” Sve doline naših propusta, naših promašaja u traženju “blaga koje ne prolazi”, propusta u traženju Kraljevstva nebeskoga, propusta u nastojanju da ljubimo Boga iznad svega, propusta u našim odnosima prema ljudima koji nas okružuju, propusta u izvršavanju svojih životnih zadataka, svakodnevnih dužnosti.

Svaka gora i brežuljak neka se slegne!” Ako se ispred nas ispriječi brdo, ne vidimo ništa od njega. Ako nam se u našem životu ispriječi naš JA ništa drugo od njega ne vidimo. Mi smo samodostatni. Naš JA postaje nam najveće bogatstvo. On ispunja svu našu pozornost i pažnju, sve naše vrijeme, u nj utrošimo sve svoje snage, on nas posve obuzme, ispuni, zaslijepi, zarobi.

Što je krivudavo, neka se izravna!” Neobično je da mi ljudi volimo radije ići krivudavim putovima, nego ravnim. Kad naiđemo na istinu koja je zahtjevna, mi je, nažalost, pokušavamo zaobići. Kad u moralnom smislu naiđemo na strmine, na nešto što iziskuje napore, žrtve – mi pokušavamo “zaobići” teškoću. Tako su naši životi puni krivudanja i usporavaju naš susret s Bogom i naše zajedništvo s Njim.

I hrapavi putovi neka se izglade!” Pojednostavljeno rečeno: treba znati ono što nam je gorko, teško, što nam neprestano otežava životni hod – pretvoriti u sredstvo duhovnog sazrijevanja i bržeg hodanja prema savršenosti: jedna gruba “hrapava” riječ ili događaj može nas povrijediti; ali može u nama izazvati želju za većom strpljivošću i ljubavlju prema onima koji su nam to učinili.

I svako će tijelo (ljudsko biće) vidjeti spasenje Božje.”

Što moram učiniti da doživim u vremenu Došašća, u svom životu, spasenje Božje? Koje doline ispuniti, koje bregove ukloniti, koje hrapavosti izgladiti?

Božja Riječ nas prosvjetljuje, potiče, jača, mijenja. Dopustimo joj da nas oslobodi, očisti, posveti, da nas uvede u Božji svijet, da nas spasi!

 

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...