In Alleanza

Il blog del Centro Internazionale di Spiritualità

Obraćenje srca (III. Korizmena nedjelja )

Lascia un commento

Nalazimo se u vremenu pokore, odricanja, promišljanja o Isusovoj muci, trpljenju. Nalazimo se u posebnom vremenu kada nas se poziva na istinsko obraćenje Bogu.
Gospodin nas, putem liturgijskih čitanja ove nedjelje, poziva da svoj pogled usmjerimo na same sebe, u nutrinu svoga srca, te na znakove vremena u kojem se nalazimo. Liturgijska čitanja govore o Bogu koji uzima inicijativu, po Mojsiju se brine za svoj narod (usp. Izl 3, 1-8a.13-15); pokazuju milosrdnog Boga, koji tješi svoj narod, obasipa ga mnogim dobročinstvima, oprašta grijehe, iscjeljuje slabosti, izbavlja život od propasti, a potlačenima vraća pravicu (usp. Ps 103, 1-4.6-8.11); isto tako, prikazuju Boga koji dopušta smrt onih koji ga svjesno nisu slušali, nisu išli putem njegovih zapovijedi, savjeta (usp. 1 Kor 10, 1-6.10-12). Može li se sve to pridodati istome Bogu? Zar je Bog uistinu takav? Što sve ovo znači za mene osobno?

U traženju odgovora može nam pomoći evanđeoski odlomak koji danas razmatramo. Isus kaže: Mislite li da ti Galilejci, jer tako postradaše, bijahu grešniji od drugih Galilejaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete slično propasti! Ili onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti (Lk 13, 2-4).
Prvo: Bog je sama ljubav i dobrota, ali je ujedno i istinska pravda. U njemu nema tame zla, nego samo svjetlo dobra. On je oduvijek isti i ne može se mijenjati. No, ako se svjesno i odlučno, bez razmišljanja, tijekom života odlučujemo za zlo – nismo na strani Božjoj. Ako se svjesno tijekom života odlučujemo za grijeh – moramo biti svjesni i njegovih posljedica, plodova. Put koji izaberemo vodi nekamo: u smrt ili život, daje loše ili dobre plodove, vodi nas u tamu ili u svjetlo… A Bog u svojoj ljubavi sve čini da nas odvrati od zlog puta, ali nas ne prisiljava da ga prihvatimo kao svoga Suputnika, Prijatelja, Brata… Upravo zato jer je čista ljubav, ne želi nas siliti ni na što!

Drugo: Iako se zovemo kršćanima, svake nedjelje idemo u crkvu, redovito se molimo, postimo, pomažemo bližnjima, ne konzumiramo neumjerno jelo i piće, ne ubijamo, ne krademo itd., ne možemo se smatrati boljima, pravednijima, svetijima od onih koji to ne rade, ili ne rade u istoj mjeri kao mi! Gospodin nas poziva na istinsko obraćenje svojih srdaca! Ako se nekome dogodilo neko zlo, ne možemo to smatrati Božjom kaznom, jer ne znamo koji je splet okolnosti doveo do toga! Tko sam ja da sudim bližnjega?! Ako mu ne znam ili ne želim pomoći, nemam ga pravo pred drugima ni ogovaranjem osuđivati i ponižavati! A što ako i mene vlastiti način života dovede do nekih tragičnih doživljaja? Što ako se, na primjer, svjesno odlučim voziti u autu s osobom u opijenom stanju?… Samo Bog zna zašto se nešto dogodilo. On, također, svako zlo zna preobličiti u neko dobro: za nas same i naše bližnje.

Gospodin nas poziva na duboko obraćenje srca! Daje razne znakove upravo zato da razmislimo o vlastitom načinu života, razmišljanja, govorenja, djelovanja. Zato Isus naše oči usmjerava na nas same, u nutrinu naših srdaca. Želi da promislimo o svojim postupcima, načinu života, odnosima prema drugima i prema Bogu.
Što mi to Bog želi poručiti putem svoje svete Riječi?
Koji događaji ili djela mi prolaze kroz misli kada čitam i razmatram ove retke? Zašto?
Čemu i kome su koristila ta iskustva, osobe, riječi…?
Na čemu trebam na sebi još poraditi?
Vidim li, prije svega, za sebe kakvu Božju poruku u svemu tomu?

DavorLukačević, CPPS

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...