In Alleanza

Il blog del Centro Internazionale di Spiritualità

Dobri Pastir

Lascia un commento

Najveća potreba današnjeg čovjeka je potreba za Istinom, za dobrom i istinskim vodstvom i to na svim razinama. Ta potreba se javlja iz činjenice da je čovjek današnjice poprilično izgubljen. Svjesno ili zavedeno, čovjek je postao rob mnogih krivih ciljeva služeći se sredstvima koja se nimalo ne uklapaju u kršćansku ljestvicu vrednota, evanđeoskih vrednota. Stoga nam je potrebno zagledati se u istinskog Vođu, u lik Dobroga Pastira i način njegovog vodstva te ponovno otkriti ljepote istinske dobrote koju nam je on objavio.

Evanđelje sv. Ivana nam predstavlja bitne karakteristike Dobrog Vođe. On je onaj koji:

  • poznaje one koje vodi
  • daje im život
  • snažno ih brani jer njemu pripadaju – nitko ih ne može oteti iz njegove ruke

Prva potreba čovjeka je biti voljen. Unatoč tolikim ponudama i izvorima komunikacije čovjek se osjeća usamljeno i ne shvaćeno. Osjećamo silnu potrebu da nas netko pozna u našim dubinama, u našoj intimi, u našoj ranjenosti. On, Dobri Pastir, to čini. On posjeduje tu istinu o nama. On, koji je naše boli na sebe uzeo.

Druga važna čovjekova potreba je potreba za srećom – živjeti život u punini. I upravo  tu potrebu Dobri Pastir izvršava darujući sama sebe za one koji mu pripadaju. Prolijeva svoju Krv za njih i ostavlja im samog sebe u Kruhu Života da ga blaguju i tako imaju život u sebi, život u izobilju.

Treća potreba današnjeg čovjeka je biti slobodan i siguran, vjerovati vodstvu. Upravo Dobri Pastir jedini ispunjava sve uvjete sigurnosti i vjernosti. Jedna priča kazuje da je jedna ovca otkrila  rupu u prostoru ovčinjaka, i pobjegla je van. Bila je tako radosna što je otišla. Međutim, jako se udaljila, i izgubila se. Opazila je tada da je slijedi vuk. Trčala je, a vuk ju je i dalje gonio. Na njezinu sreću stigao je pastir, i spasio je. S ljubavlju ju je stavio na ramena i donio u ovčinjak. Pastiru su govorili da zatvori rupu u ovčinjaku ali on to nije htio učiniti.

Možemo se upitati: zašto pastir nije želio zatvoriti rupu u ovčinjaku? Evo odgovora: jer u Kristovom ovčinjaku su samo ovce koje tu žele biti, a one koje žele otići, slobodne su izići ali ih i dalje Dobri prati, ne ostavlja ih.

Ostanimo u blizini Dobrog Vođe, u Njegovom ovčinjaku, slušajući  Njegov glas – idimo za Njim.

Matija Paviƈ  ASC

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google photo

Stai commentando usando il tuo account Google. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...